Home
Home
Menu
empty
home   /   wedstrijden  /   wedstrijdzaken

Wedstrijdzaken

Spelregels
Ook dit jaar zijn er weer meerdere spelregels aangepast, veelal tekstueel, zodat er geen andere interpretatie meer mogelijk is. Echter 2 belangrijke wijzigingen wil ik hier specifiek benoemen.
1] Netfout is weer netfout
Het aanraken van het net tussen de antennes is fout, gedurende de actie om de bal te spelen. De actie om de bal te spelen houdt o.a. in, bij het opspringen, tijdens de aanvalsslag (of een poging daartoe) en bij het landen.
Spelers die dicht bij de bal zijn als die wordt gespeeld of spelers die een poging doen om de bal te spelen, worden beschouwd alsof zij de bal hebben gespeeld. Dus ook als zij zelf geen contact met de bal hebben gehad.
Het aanraken van het net tijdens het spelen van de bal of een poging daartoe, is weer gewoon fout. Er bestaat geen verschil meer tussen het raken van de bovenkant of de onderkant van het net.
Er zijn wel een aantal uitzonderingen.
* Het onopzettelijk aanraken van het net met het haar is niet fout, tenzij bijv. een paardenstaart verstrikt raakt in het net.
* Als je je om moet draaien om een bal te spelen die niet in jouw buurt is en je raakt het net, is dit ook niet fout omdat de bal niet in jouw buurt is.
Waarom is deze netregel weer terug gedraaid?
Er waren te veel discussies over duidelijke netfouten (althans dat dacht het publiek en de commentatoren voor de TV) waarvoor niet werd gefloten. Nu zijn dus bijna alle netfouten ook weer gewoon netfouten.
2] Wedstrijdshirt aantrekken vóór het inslaan aan het net
Het moment van het aantrekken van het wedstrijdshirt wordt verschoven van vlak voor het begin van de wedstrijd naar tijdens de toss wanneer de spelers toch niet mogen inslaan zonder toestemming van de scheidsrechter.
Nu is het vaak zo dat de scheidsrechter vlak voor het begin van de wedstrijd de shirtnummers wil vergelijken met het wedstrijdformulier. Dat stoort het voorbereidende praatje van de coach na het inspelen. De scheidsrechter kan nu tijdens het inslaan de shirtnummers met het wedstrijdformulier vergelijken. Zo wordt een werkbare situatie voor de scheidsrechters gecreëerd, wat weer een positief effect heeft voor de verstandhouding scheidsrechters-coach. Voor iedereen een win-win situatie.
Uiteraard wordt van elke volleyballer verwacht dat hij/zij op de hoogte is van alle spelregels. Echter voor vele is het spelregelboekje ingewikkeld en saaie kost. Maar die “smoes” is verleden tijd!!
Wil je op een leuke en eenvoudige manier alle spelregels (nog) eens tot je nemen kijk dan op: www.volleybalmasterz.nl
Deze tool is speciaal gemaakt voor 12 t/m 18 jarigen, maar volgens mij kunnen ook veel senioren hier hun voordeel mee doen.
• Scheidsrechters
Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar nieuwe en herintredende scheidsrechters. Interesse? Meld je via hoofdwz@libero99.nl


 
{literal} {/literal}